De lente zit in de lucht... Het zonnetje schijnt en de krokussen staan in bloei. Je voelt het in je buik: de lentekriebels zijn er. Je hebt zin om heerlijk aan de slag te gaan in de tuin. In maart merk je dat de dagen warmer en langer worden. Sommige bomen en planten beginnen te groeien, dieren ontwaken. Het nieuwe seizoen staat om de hoek. Tijd dus om de tuin gereed te maken na de winter. Gelukkig is er genoeg werk aan de winkel.
Dit kun je doen in de maand maart
Zorg ervoor dat je de juiste taken oppakt, om zo het maximale uit je planten te halen. We hebben de belangrijkste to do’s voor je opgesomd.
Gazon
Verticuteren, zaaien, kalken en meer
Border
Snoeien, kalken, bemesten, zaaien en meer
Moestuin
Voorzaaien, onkruid verwijderen en meer
Kamerplanten
Voeden, water geven, verpotten en meer
Het leven in de tuin
Kikkers, vogels lokken, slakken en meer
En verder
Groene aanslag, onkruid wieden en meer
Gazon onderhoud in maart
Om het hele voorjaar te genieten van een gezonde en diepgroene grasmat, is het in maart de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Gebruik hiervoor het ECOstyle vierstappenplan. De volgende taken staan voor het gazon op de planning in maart:
Het is tijd om te verticuteren… Haal de viltlaag van het gazon om je gazon meer ademruimte te geven. Deze laag vol dode grassen en mossen heeft zich flink opgehoopt de afgelopen herfst en winter.
Na het verticuteren ziet het gazon er vaak niet meer zo mooi uit. Zaai het gazon daarom bij met graszaad op kale plekken.
Bekalk het gazon, zo maak je de grond minder zuur. Het gras groeit hierdoor beter en onkruid en mos heeft minder kans om te groeien.
Geef je gazon daarna een flinke boost door het voor de eerste keer te bemesten. Dit zorgt voor een vitaler, sterker en vooral een heel stuk mooier gazon.
Tuinieren in maart
Planten beginnen weer uit te lopen. Dus de hoogste tijd om ook de border gereed te maken. Zo geniet je van de zomer van een prachtig en kleurrijk paradijs in de tuin. Dit is er in maart te doen in de border:
Maart is de ideale maand om een aantal planten in de border te snoeien. Ga aan de slag met het snoeien van rozen en lavendel. Knip de dode bloemen uit de Hortensia. Kijk goed waar de nieuwe knoppen zitten, zodat je deze niet beschadigt. Snoei de druif niet meer. De sapstroom van de plant is dan al begonnen. Houd wel even in de gaten of er geen nachtvorst wordt voorspeld.
Ook is maart een goed moment om de border te bekalken om zo de zuurgraad op peil te krijgen of houden. Strooi de kalk niet bij zuurminnende planten zoals de rododendron, azalea en hortensia. Laat de afgevallen bladeren die in de border terecht zijn gekomen gewoon liggen, zij verteren in de komende tijd tot waardevolle humus. De kalk strooi je hier prima overheen.
Bemest de planten in de border met een algemene meststof voor álle planten in de border. Of ga voor een specialistische voeding, bijvoorbeeld speciaal voor rozen, zodat ze van het voorjaar extra veel knoppen aanmaken.
Zaai wilde bloemen in de border. Kies dan het liefst voor bloemenzaadjes waar bijen en vlinders op afkomen voor extra biodiversiteit in de tuin.
Moestuin in maart
Vanaf maart start je ook rustig met de voorbereidingen op het moestuinseizoen. Écht aan de slag gaan? Daar is het nog te koud voor. Er is in maart vaak nog genoeg nachtvorst en de bodem is voor veel gewassen nog te koud. Dit is er te doen in maart op het gebied van de moestuin:
Begin met voorzaaien! Het is zover om bijvoorbeeld tomaat, aubergine, paprika en courgette te zaaien. Dit kan binnen op de vensterbank of in de kas. Zet de plantjes buiten uit wanneer het minder koud is. Laat ze wel even rustig wennen aan de overgang van binnen naar buiten, haal ze bijvoorbeeld de eerste nachten nog weer naar binnen.
Maak de moestuinbedden vrij van onkruid en woel de grond goed om. Vanaf april of mei is de moestuin dan klaar om te gebruiken.
Maak een moestuinplan… Welke planten ga je dit jaar kweken en waar ga je ze neerzetten? Denk of teken dit goed uit. Niet elke plant matcht namelijk goed met een ander, sterker nog… Er zijn heel wat groenten die het samen juist goed doen, maar ook groenten die elkaar niet uitstaan. Ja echt!
Zorg voor wisselteelt; elk jaar andere groenten en planten op een bepaald stuk moestuin voorkomt problemen met plagen en ziektes. Ga daarom goed na of je dit jaar op een ander plekje kan zetten.
Heb je vroege aardappelen? Dan kunnen deze vanaf eind maart de grond in. Ook plant je uien in maart in de grond.
Verspreid een laagje compost in de moestuin om de grond vruchtbaar genoeg te maken.
Kamerplanten verzorgen in maart
Ook binnen is te merken dat het voorjaar voor de deur staat. Kamerplanten krijgen meer zonlicht waardoor ook zij uit hun winterrust ontwaken. Dit is er binnenshuis te doen is in maart:
Zie je dat jouw kamerplanten weer actief groeien in maart? Dan is het tijd om kamerplanten te voeden. Één keer in de veertien dagen is voldoende.
Ook hebben je kamerplanten vanaf maart weer meer water nodig. Ze groeien actief waardoor ze ook meer water gebruiken. Houd dus goed in de gaten dat je plant niet te lang droog staat.
Staat je plant wel in een erg krap potje? Dan is dit de ideale maand om te beginnen met het verpotten van kamerplanten. Je kamerplant heeft dan nog het hele seizoen om nieuwe wortels aan te maken.
Haal het voorjaar in huis met mooie bos tulpen of andere bloemen op tafel.
Het is de ideale maand om weer te beginnen met stekken. De dagen worden langer, dus planten maken sneller wortels en nieuwe groeipunten aan.
Het leven in de tuin
Vanaf maart zijn er genoeg dieren die tevoorschijn komen. Ze ontwaken uit hun winterslaap en zijn klaar om zich voor te planten. Plagen? Die zijn gelukkig nog niet erg actief in maart. Dit gebeurt er in de tuin in de maand maart:
De kikkers, padden en egels worden langzaam wakker uit hun winterslaap. Kijk dus goed uit als je de tuin of de weg op gaat.
Vogels worden weer actief, je hoort ze steeds vaker hun hoogste lied zingen. Zorg dat ze een fijn plekje in jouw tuin hebben, zoals bomen en genoeg beschutte plekjes waar ze kunnen broeden. Voorzie de vogels van water, een vogelhuisje en genoeg insecten in de tuin. Bijvoeden hoeft niet meer, dat kunnen ze nu op eigen houtje. Vogels zijn heel fijn om te vriend te houden, ze zorgen dat de natuur in jouw tuin in balans blijft. In het voorjaar en de zomer hebben plagen zoals luizen, slakken en rupsen minder kans om toe te slaan.
Vanaf april leggen slakken eitjes. Heb jij voorgaande jaren veel last gehad van slakken? Dan is maart de ideale plek om dit jaar een slakkenplaag te voorkomen. Leg bijvoorbeeld koperen ringen rond je planten of strooi koffiedik om de slakken af te schrikken.
Grote kans dat je op de eerste zonnige dag in maart een citroenvlindertje tegenkomt. Deze lichtgele vlinders overwinteren namelijk als volwassen vlinder. Op de eerste zonnige dagen in het voorjaar ontwaken ze uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar een plek om eitjes te leggen.
Overige zaken
Verder zijn er in maart nog wat aandachtspunten voor in huis en tuin. Dit is wat er nog meer te doen is:
Laat hopen bladeren in de border of in de tuin nog even liggen: er zijn nog egels in te vinden die in winterslaap zijn. Stoor ze niet en wacht dus nog wat langer met het verplaatsen van de bladeren. Sowieso laat je de bladeren in de tuin beter liggen. Zij veranderen de komende tijd in waardevolle humus waar je tuin en planten heel blij mee zijn. Dit is namelijk super voedzaam.
In maart merk je vaak dat de herfst en winter heeft gezorgd voor wat groene aanslag. Het tuinhuis heeft een groene waas en tegels zijn spekglad. Vanaf maart wordt het minder nat en is er meer zonlicht. Daarom is het de ideale maand om groene aanslag te verwijderen.
Zijn je potten of bakken verkleurd of bedekt met aanslag? Of hebben je tuinmeubelen deze herfst en winter wel wat doorstaan door de regen en wind? Schrob en poets deze dan goed schoon.
Begin in maart alvast met onkruid wieden, het groeit al volop! Hoe eerder je het verwijdert, hoe beter. De kans dat het terugkomt is dan kleiner.
Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief! Ontvang tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Voeg je bij onze groeiende community van 10.000 bewuste tuinliefhebbers.