In september merk je duidelijk dat de dagen korter worden. ’s Morgens zie je regelmatig dauw, een teken dat er meer vocht in de lucht zit. September is de ideale maand om zowel gras als planten nog even goed te verzorgen. Zo gaat de tuin weerbaar de herfst en winter in én kan het volgend voorjaar sterk uitgroeien.
Dit kun je doen in de maand september
Zorg ervoor dat je de juiste taken oppakt, om zo het maximale uit je planten te halen. We hebben de belangrijkste to do’s voor je opgesomd.
Gazon
Herstellen, bemesten en inzaaien
Border
Opvullen, bemesten en onkruid wieden
Moestuin
Oogsten, aanplanten en groenbemesters
Kamerplanten
Stekken, voeden en stof
Het leven in de tuin
Spinnen, wespen en slakken
En verder
Eenjarigen, verlichting en documentaire
Gazon onderhoud in september
Het gazon heeft het zwaar gehad door het warme en droge weer. September is de ideale maand om het gazon te herstellen.
Kom je terug van je vakantie en tref je een droog en dor gazon aan? Dat is natuurlijk niet leuk. Maar geen paniek, er is gewoon wat aan te doen. Wil je jouw gazon snel herstellen? Ga aan de slag met ons 5-stappenplan.
Geef de tuin een najaarsbemesting. Zo zorg je ervoor dat het sterk de herfst in gaat. Dat zie je terug in het voorjaar.
September is een ideale maand om een nieuw gazon of kale plekken in te zaaien. De bodem is nog lekker warm en het is goed vochtig. Hierdoor ontkiemt het graszaad snel.
Tuinieren in september
De bloei in de border neemt af, de tuin gaat bijna in winterrust. Bereid je border daarom goed voor op het volgende jaar.
Ontstaan er lege plekken in je border? Je kunt deze opvullen met meerjarige en eventueel groenblijvende planten. Houd je de border liever deels leeg in de koudere maanden? Dan is het een goed plan om de bodem af te dekken mat AanplantGrond. De aarde droogt zo niet uit en de structuur van de bodem wordt verbeterd. Fijn voor het bodemleven en ook voor jou, want de gezondheid van je tuin heeft er zeker baat bij. Dat zie je volgend voorjaar terug.
De planten in de border hebben het ook moeilijk gehad tijdens de droogte. Ze kunnen heel goed nog wat extra voeding gebruiken. Verwen de border daarom met Vaste Planten-AZ, daar zullen de planten je dankbaar voor zijn.
Blijf doorgaan met onkruid wieden. Door het bij te houden zaait het de komende tijd minder uit Dit scheelt volgend jaar een hoop werk.
Door de droogte van de afgelopen maanden vallen er eerder dan anders bladeren op de bodem. Laat deze lekker liggen, allerlei organismen werken de bladeren om tot mooie, rulle tuingrond.
September is de laatste maand waarin je hagen kunt snoeien. Doe dit dus als je dit nog niet hebt gedaan.
Moestuin in september
In september gaat het tempo in de moestuin flink achteruit, maar er is gelukkig nog volop te oogsten.
September is een maand waarin volop fruit wordt geoogst. Veel appel- en perenrassen zijn nu rijp om geplukt te worden.
September is een goede maand om nieuwe fruitbomen aan te planten. De bodem is nog lekker warm en het is vochtig. Hierdoor slaan de bomen snel aan en hebben ze heel de winter de tijd om sterke wortels te groeien.
Heb je lege stukken in je moestuin? Je kunt deze inzaaien met een groenbemester, zoals gele mosterd. Het verbetert de bodem en de grond verschraalt niet door weer en wind. Ook kun je de grond afdekken met bladeren. Dit vormt de komende maanden een mooie bladcompost.
Heb je bijgehouden wat er dit jaar op welke plek heeft gegroeid? Zo niet, dan weet je het nu vast nog wel. Maak een eenvoudige plattegrond en geef de gewassen aan op de tekening. Zo voorkom je volgend jaar dat je een bepaalde groente weer precies op dezelfde plek plant. Wisselteelt is namelijk erg belangrijk. Het zorgt voor een sterker gewas en hogere weerbaarheid tegen ziekten en plagen.
Kamerplanten verzorgen in september
Binnenshuis groeien kamerplanten lekker door. Houd ze goed in de gaten en zorg dat ze geen last hebben van extreem warme dagen.
Stek de planten die je dit jaar nog wilt vermeerderen. Doordat er steeds minder zonlicht is wortelen stekjes minder snel. Na september is het aan te raden niet meer te stekken.
Deze maand kun je het voeden van kamerplant langzaam afbouwen. Binnen groeien kamerplanten steeds minder, regelmatig voeden is dan niet meer nodig.
Zorg dat de luchtvochtigheid binnenshuis hoog blijft. Spuit regelmatig met een plantenspuit wat water op je planten. Vooral als de verwarming weer aangaat is de luchtvochtigheid laag.
Heeft zich de afgelopen maanden een laag stof op je planten gevormd? Gebruik BladGlans voor een mooi glanzend blad.
Het leven in de tuin
Er gebeurt een hoop in de tuin. De een maakt zich klaar voor een winterslaap terwijl de ander nog druk in de weer is. Deze beestjes kun je in de tuin verwachten:
September is een maand waar je steeds meer spinnen ziet binnenkomen. Ze zijn op zoek naar een beetje warmte. Voor veel mensen met angst voor spinnen is dat geen pretje. Toch zijn spinnen ontzettend handig voor het voorkomen van andere plagen. Gebruik daarom Spider free om spinnen uit huis te verjagen.
In augustus stopt de wespenkoningin vaak met het leggen van eieren. Dit betekent dat de larven op zijn en de werksters dus werkloos. Ze missen de zoete substantie die de larven uitscheiden. Daarom gaan ze aan het eind van de zomer gefrustreerd op zoek naar ander voedsel.
In september is het vaak nog warm maar ook vochtig. Slakken worden dan actief met dit weer. Heb je te maken met een plaag? Gebruik dan de natuurlijke slakkenkorrels Escar-Go. Strooi deze zo dicht mogelijk bij de plant en tussen de bladeren.
Plaats een egelhuis, hier kunnen egels de komende maanden in overwinteren. Plaats het huisje op een rustige plek en verstop het onder een laagje takken en bladeren.
Maak de vogelhuisjes schoon, zodat ze de komende tijd gebruikt kunnen worden als schuilplaats in de winter
Overige zaken
Verder zijn er in september nog wat aandachtspunten voor in huis en tuin. Dit is wat er nog meer te doen is:
Heb je eenjarigen geplant in potten en zijn deze uitgebloeid? Vervang deze dan eens voor meerjarige planten die ook groen blijven in de winter. Daar kun je langere tijd van genieten.
Plant nieuwe bomen of planten in september. Daar is het nu een prima tijd voor! De bodem is lekker warm, hierdoor kunnen de wortels goed uitgroeien. Gebruik bij de aanplant Aanplant Grond voor een goede wortelvorming en start.
Vanaf september tot en met december plant je voorjaarsbollen. Denk dan aan narcissen, tulpen, sneeuwklokjes en krokussen.
Hang tuinverlichting dat op zonne-energie werkt op, dit maakt de donkere maanden een stuk gezelliger.
Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief! Ontvang tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Voeg je bij onze groeiende community van 10.000 bewuste tuinliefhebbers.